Tips och idéer inför plantering i krukor och en liten vägledning från planering till anläggning av en perennrabatt i soligt läge -i samarbete med Öob

29.03.2021

Under våren 2021 samarbetar Idas trädgård med Öob. Ett samarbete som vi är både glada och stolta över! Vi kommer att tipsa om vad man kan tänka på när man planterar vårens första krukplanteringar, hur man kan pyssla med trädgårdsmaterial, vilka trädgårdssysslor man kan ägna sig åt under våren och vad man kan tänka på när man planterar sommarblommor. 

Ni kommer även att få följa med hela vägen från planering till plantering av en perennrabatt! Bilder och texter kommer att läggas upp löpande! 


Vårens första planteringar

När vintern börjar släppa taget vaknar längtan efter att hjälpa våren på traven med vackra krukplanteringar. De första mest tåliga växterna för detta ändamål är penséerna som tål ner till fem minusgrader. Även om de ser trötta ut efter en kall natt brukar de piggna till när solen och värmen kommer tillbaka på dagen.

Det här behöver du: 

 • Använd en kruka med avrinningshål i botten. Detta för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort. Grunda krukan med lecakulor.
 • Ställ dina växter i vattenbad så att de får dricka innan du planterar dem.
 • Fyll krukan med planteringsjord, men lämna lite utrymme för dina växter. I en krukplantering är det många växter som samsas om samma jord och därför behöver näring fyllas på regelbundet. Man brukar säga att en bra påsjord håller näringen i fem till sex veckor. Därefter behöver du fylla på med näring någon gång per vecka.
 • Ta ut dina plantor ur plastkrukorna och placera dem i din nya stora kruka. Växterna ska stå på samma höjd i nya krukan som de stod i sin plastkruka. Fyll inte krukan med jord ända upp, utan lämna ca 5 cm upp till kanten. Då rinner inte vattnet över när du vattnar.
 • Vattna din plantering!Tips:

Nyp bort vissna blommor regelbundet så kommer din plantering att vara vacker under lång tid.

Vill du ha höjd i en penséplantering kan det vara fint att komplettera med videkvistar eller kvistar från trädgårdens trädbeskärning.

Rispyssel

Vårvintern är en bra tid att beskära äppleträd

Ett tips är att ta tillvara på vattenskotten och göra ditt eget vårpyssel av dem. Det är både smart, roligt och billigt! Nästan helt gratis faktiskt!

Klipp dina skott lika långa.

Lägg lika många kvistar åt varje håll och knyt. Knyt därefter ihop topparna.

Dra ståltråd genom en kruka och fäst den i i din cirkel av kvistar.

Klä in krukan med mossa och sätt i en vacker blomma, förslagsvis en doftande narciss!Hjärta till planteringen

Lägg alla kvistar åt samma håll och knyt ihop de tunna topparna.

Böj ut dem åt varsitt håll och knyt ihop botten. 

Klart! 

Gör man samma procedur, men med kvistarna åt motsatt håll får hjärtat en annan karaktär.Björkris

Björkris ligger ofta på marken och då är det fritt fram att plocka med hem.

Forma en liten krans av ris... och lägg runt din plantering... ...eller på ett litet påskfat med ägg!

Saker att göra i trädgården i april

När våren och värmen kommer och fingrarna kliar brukar jag längta ut i trädgården för att vårfixa. Tyvärr hamnar jag lite för lätt i en stress av allt jag egentligen vill göra, men som jag får för mig att jag måste göra...direkt. 

En trädgård kan vara olika saker för olika människor, men för mig vill jag att den ska få vara både vila och kreativitet. De två behöver inte motsätta varandra om man låter sig vara kreativ i lagom takt! Jag tänker att vårens viktigaste syssla faktiskt är att njuta och att leta efter nya vårtecken! Får du lite tid över så kan du göra något av förslagen nedan, men bara om du vill! Inga måsten!


Beskär lavendeln för att få plantorna kompakta och mindre risiga.

Min svärmor har en bra minnes regel; klipp ner plantan till15 cm den15:e april)


Prydnadsgräs ska klippas på våren. Gör du det på hösten blir stråna som sugrör som drar ner fukt till rötterna och får dem att ruttna. 

Beskär rosorna. En klassisk regel är att göra det när björkarnas löv är stora som musöron.


Klipp ner förra årets perenner och jordförbättra. Rensa bort ogräs.


 • Fixa "glasrabarber". Ställ en hink (gärna svart) över plantorna så får du tidiga och mjälla stjälkar.
 • Laga nässelsoppa https://www.svt.se/recept/nasselsoppa-med-pocherade-agg
 • Jaga mördarsniglar! Precis som med mycket annat gäller även här att man har igen en tidig insats!
 • Vissa perenner behöver växtstöd. Detta är bra att ordna innan de vuxit till sig och ligger ner i rabatten. Bygg gärna egna av trädgårdsmaterial.
 • Passa på att kantskära gångar och rabatter i trädgården. Rena kanter ger vila för ögat!


Kort om jord och gödsel

 • Perennrabatter mår bra av jordförbättring och gödsling på våren och sommaren. Undvik koncentrerad gödsel vid plantering. Kogödsel går bra.

 • Fyll alltid på med ny jord i dina krukor innan nyplantering. Bäst är att använda sig av krukor med dräneringshål i botten.

 • Sommarblommor i kruka behöver mycket näring för att hålla en vacker blomning. Näringen som finns i jorden vid planteringen räcker drygt en månad. Sedan behöver jorden näringstillskott under hela säsongen.

 • Rhododendron, hortensia och blåbär är exempel på växter som vill ha lite surare jord.


ÖoB- RABATTEN

Under våren har vi ritat på en `Öob-rabatt`. Arbetsnamnet skulle kunna antyda att det har med sparade pengar och smarta klipp att göra. Faktum är att om en planerar sina växtval och ger sina växter rätt förutsättningar så finns det pengar att spara i längden. Planterar du en växt som egentligen trivs bäst i skuggan mitt i gassande sol så behöver den ju snart bytas ut. Det är varken smart, roligt eller billigt. Vi har ritat en rabatt till ett soligt läge och valt växter som vi vet trivs på platsen och tillsammans med varandra. Under några veckor kommer vi att visa vägen 

från planering- till plantering.Hur vi gör när vi planerar en rabatt.

•Kunden får en checklista hemskickad. Den innehåller bland annat punkter gällande hur mycket tid kunden vill lägga på skötsel av rabatten, när det är viktigast att det blommar samt om det är något skärskilt tema eller någon speciell färg på blommorna som önskas. 

• Steg två är ett hembesök där checklistans punkter gås igenom. Vi tittar på växtplatsens förutsättningar gällande exempelvis sol och skugga, tillgång på vatten och näring, jordens struktur och i vilken zon rabatten är belägen. 

•Vi skapar ett idékollage utifrån vad vi uppfattat att kunden önskar. Här skickar vi även med växtförslag för godkännande.

 •Kunden får en illustration i färg av rabatten. Den är utformad på lite olika sätt beroende på om vi utför planteringen eller om de själva vill göra det. Se gärna Tjänster

 •Kunden får även en växtlista med svenska och vetenskapliga namn som kan användas vid inköp på plantskola, samt en skötselplan där växternas behov gällande exempelvis vattentillgång och beskärning framgår. Titta gärna vidare på våra olika tjänster 

Några punkter som du kan tänka på när du planerar för en rabatt

Perenn betyder flerårig. Perenner vissnar ner på hösten och kommer tillbaka till nästa år. De används ofta i rabatter.

•Tänk på att välja rätt växt på rätt plats. Olika växter trivs med olika förutsättningar gällande exempelvis solljus, vattentillgång och jordstruktur. Väljer du en växt som gillar det du har är chansen stor att du lyckas!

•Använd få sorter men flera av samma. Det blir ofta snyggast med udda antal. Stora grupper av samma sort ger ett lugnare uttryck och de enskilda växterna blir också lättare att urskilja.

•Tänk harmoni och kontrast i färger och former.

•Lägg till lökväxter för att få din rabatt att blomma från tidig vår. Kombinera gärna med perenner som senare skymmer de nedvissnade bladen från lökväxterna.

•Planera dina växtinköp innan du kommer till plantskolan så att du inte spontanköper blommor som är vackra just när du är där. 

Plantering

Perennrabatten

Perenn betyder flerårig vilket innebär att växterna som planterades kommer att återkomma år efter år. Det som avgör hur växterna kommer att trivas är hur väl växternas behov stämmer överens med växtplatsen, eller ståndorten som det egentligen kallas. Ståndorden är de olika faktorerna som påverkar växten, så som exempelvis, jordstruktur, näring, sol eller skugga och var i landet man befinner sig.


Rabatten som visas här ligger i direkt sol större delen av dagen. Jorden är väldränerad och inte särskilt näringsrik. Inför planteringen gjordes därför jordförbättring med planteringsjord och kogödsel.

Perennerna kommer från Säve plantskola utanför Göteborg. De är svenskodlade och därmed är de anpassade för vårt klimat. De är dessutom kontrollerade i Sverige och har märkningarna "Svenskt sigill" och "Från Sverige" vilket vi uppskattar. 


Växtlista

Perenner

Echinacea purpurea Àlba`                                                              Solhatt `Alba`

Echinacea purpurea `Magnus`                                                     Solhatt `Magnus`

Heuchera `Sugar Plum`                                                                    Alunrot `Sugar Plum`

Hylotelephium Àbbeydore`                                                             Kärleksört Àbbeydore`

Hylotelephium `Frosty Morn`                                                        Kärleksört `Frosty Morn`

Lavandula angustifolia Èdelweiss `                                              Lavendel Èdelweiss

Miscanthus sinensis `Champagner`                                             Japanskt gräs

Plox subulata Àmazing Grace`                                                        Mossflox Àmazing Grace`

Stachys byzantina `Big Ears`                                                           Lammöron `Big ears`


Träd och buskar

Hippophae rhamnoides `Hikul`                                                   Havtorn `Hikul`

Pyrus salicifolia `Pendula`                                                              Silverpäron


Förslag på lökväxter att plantera till hösten

Allium `Mount Everest`                                                                     Jättelök `Mount Everest`

Crocus vernus `Jeanne d´Arc`                                                          Vit krokus `Jeanne dÁrc`

Narcissus x incomparibilis `Princess Zaide`                              Narciss `Prinsess Zaide`

Tulipa gesneriana ` Queen of night`                                             Tulpan `Queen of night`

Tulipa gesneriana `Global desire`                                                  Tulpan `Global Desire`Vit`


Etablerad rabatt

Rabatten planterades under försommaren. De tre första bilderna är tagna i juli. Då hade prydnadsgräset ännu inte kommit upp. På den fjärde bilden, som är tagen i augusti syns gräset i mitten av bilden.